Een groene én gezonde omgeving voor mens en natuur

27 mei '24

In de kustzone van Noord-Holland, in Egmond aan den Hoef, ontstaat Overduin: een natuurrijke woonomgeving achter de duinen. In Overduin is er veel aandacht voor mens én natuur: want het één kan niet zonder het ander. Daarom wordt hier op een natuurinclusieve manier een nieuwe woonwijk ontwikkeld, zodat de biodiversiteit in Overduin gestimuleerd en vergroot wordt.

image alt

Gezonde leefomgeving

Wist je dat wanneer je in een omgeving met een rijke biodiversiteit woont, de lucht automatisch een stuk schoner is? Een omgeving met veel biodiversiteit draagt namelijk bij aan een goede luchtkwaliteit, maar het verhoogt ook de bestuiving van gewassen en helpt ziektes en plagen voorkomen.

image alt

Biodiversiteit in Overduin

In Overduin wordt door het aanplanten van (sierlijke) bomen, hagen en planten, de gelegenheid geboden om het gebied verder te verrijken met diersoorten die zich hier kunnen huisvesten. Hiermee wordt de biodiversiteit in het openbaar gebied verbeterd. Daarnaast wordt het natuurgebied ingevuld met kruiden- en faunarijk grasland, met variatie in de structuur (zowel hoge als lage vegetatie). Kruidenrijk grasland trekt algemene soorten fauna aan, dat is belangrijk voor insecten (vlinders en bijen), vogels en kleine zoogdieren.

Zelf een steentje bijdragen

Als toekomstige bewoner kun je zelf straks ook bijdragen aan de biodiversiteit in de omgeving. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tuininrichting en kies voor inheemse plantsoorten. Op inheemse soorten zoals een eik of wilg komen bijvoorbeeld al tot zo’n 3000 verschillende soorten dieren af. Of plaats bijvoorbeeld een insectenhotel of een vogelvoeder, om een veilige en voedzame plek in je achtertuin te creëren.

Wanneer start de verkoop? Nieuwbouwplanning Overduin
Benieuwd naar de ontiwkkelingen? Naar het nieuws