Visie Overduin

Overduin, natuurlijk wonen en leven bij zee. Deze nieuwe woonwijk ademt biodiversiteit. Niet alleen door haar mooie ligging, direct achter de duinen. Ook binnen de wijk wordt de diversiteit gestimuleerd door onder andere de verbinding te zoeken met het duinlandschap. Overduin wordt een groene- en bloemrijke buurt, die op natuurlijke manier overvloeit in het aangrenzende duinlandschap. De bijzondere en diverse architectuur geeft Overduin een authentieke, romantische uitstraling.

image alt

De sfeer van ‘wonen achter de duinen’

De prachtige duinomgeving is misschien wel het meest bijzondere aan deze nieuwe woonwijk. Het nieuwbouwplan is zo ontworpen dat de bijzondere omgeving de wijk invloeit. In Overduin komen geen wegen, maar parkachtige paden met uitzicht op de natuurrijke omgeving. In de wijk komen meerdere openbare ruimten, waar er een combinatie is van het doorgetrokken duinlandschap, aangevuld met het bloemrijke element in de wijk. Zo ervaar je in de gehele wijk de sfeer van ‘wonen achter de duinen.’

Autoluw; hier creëren we veiligheid en rust

In Overduin ligt de focus op natuurlijk, ruimtelijk en duurzaam. De wijk wordt zoveel als mogelijk autoluwe. Op de mooiste wegen langs het landschap worden auto’s slechts bij uitzondering toegelaten of enkel voor de bewoners. Auto’s worden aan de achterzijde van de woningen geparkeerd. Deze inrichting van de paden en het parkeren benadrukt de landschappelijke sfeer. Wandelen en fietsen wordt in en rondom Overduin gestimuleerd. Zo komen bewoners gemakkelijk met elkaar in contact en spelen de kinderen veilig buiten.

image alt

Biodiversiteit in de 4 openbare ruimten

In de wijk komen 4 openbare ruimten. In deze ruimten wordt de biodiversiteit en het bloemrijke element van de buurt extra benadrukt. De diversiteit wordt gestimuleerd door onder andere groen en bloemen in het openbaar gebied. Daarnaast is er ruimte voor (hemel)water dankzij de oevers, meanderende duinrellen en wadi’s. Vanuit alle 4 de ruimten is er open zicht op de duinen en de velden. Zo vloeit de omgeving op een natuurlijke manier de wijk in. De openbare ruimten zijn een plek om samen te komen, om te spelen en om nóg meer van de natuur te genieten.

Diverse woningen, in diverse sferen

In Overduin worden 162 woningen gerealiseerd. Er komen zowel koop- als huurwoningen. Hierbij is de verdeling 30% sociaal-, 20% midden- en 50% vrije segment. De woningen krijgen een bijzondere architectuur, geïnspireerd op veel voorkomende stijlen in het duinlandschap. De wijk wordt onderverdeeld in een aantal sfeergebieden, die voortkomen uit de ligging ten opzichte van de omgeving. Per sfeergebied worden subtiele verschillen aangebracht, denk bijvoorbeeld aan de architectuur, de hagen langs de tuinen en het straatmeubilair. Op die manier loopt het woongebied zo natuurlijk mogelijk over in haar omgeving. Het geheel van de sfeergebieden blijft samenhangend.

Waar ligt Overduin? Bereikbaarheid van het plan
Winkels, scholen, kinderopvang en sportfaciliteiten Meer over de voorzieningen